Tid i Riga

Cykla i Riga

Lämna en kommentar

 

image

Man kanske inte kunde tro det vid första anblicken men Riga är en förvånansvärt cykelvänlig stad. Det finns inte speciellt många cykelvägar i centrum och trafiken är hektisk och stundvis aggressiv. Gatuarbeten och renoveringsprojekt pågår hela tiden och trottoarerna kan vara gropiga. Ändå fungerar cykling i stan jättebra!

Om det inte finns cykelvägar kan man cykla på trottoaren. Ja, alla cyklar på trottoaren utom möjligtvis cykelbud. Och det går hur bra som helst. Krockar har jag aldrig varit med om hittills trots trängsel, och fotgängarna har en beundransvärd stoisk attityd till cyklister som susar förbi. Hemligheten är alltså att fotgängarna inte gör några förhastade rörelser. De forsätter  sin utvalda väg trots att en cyklist kommer emot eller t.o.m. närmar sig bakifrån. Om man kör om en fotgängare börjar denna inte skrämt hoppa hit och dit utan håller sig lugn och traskar vidare i egen takt och på vald bana. På det sättet sker ingenting oförväntat.

Det enda faroobjektet jag har stött på är turistgrupper som likt fårskockar rör sig över gator. Längs med en av de sällsynta cykelvägarna, som råkar gå bakom vårt hus och passerar en del av de allra mest imponerande art nouveau husen, ramlar ut framför en med ögonen riktade uppåt på de imponerande fasaderna. Ingenting märker de av vad som hände omkring dem. Inklusive undertecknad som febrilt ringer i sin ringklocka, hojtar åt dem på minst tre språk att se upp och tyst förbannar ”utlänningar” som ställer till det för oss vanliga invånare…

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar