Tid i Riga

Reliker från en annan tid

Lämna en kommentar

image

Egentligen kunde denna rubrik vara en serie. Detta  land är fullt av stora, oproportionerliga fossiler till byggnader från en annan tid. Där ligger de, övergivna, mystiskt mitt i en omgivning, som har gått vidare med tiden och ingen tycks riktigt veta vad man skall göra med dem.

Dagens exempel är det gamla sanatoriet i Ķemeri, i Jūrmala. Det har erbjudits badtjänster och helande vård på stället i evigheter men i början på 1800-talet analyserades svavelkällorna riktigt officiellt i St. Petersburg och efter det började ”bättre folk” strömma till platsen. Speciellt populär var Ķemeri bland Moskvaborna, som kom hit med tåg ända fram för att vårda sin hälsa med svavel- och gyttjebad från den lokala naturen. Också till stranden, som ligger 6 km norrut erbjöds det en tågförbindelse.

Under den första självständighetstiden fortsatte Kemeri att växa och det enorma hotellet blev fördigt 1936 efter att de tidigare badinrättningarna hade så gott som förstörts under kriget. Hotellet eller sanatoriet erbjöd allt som en patient kunde önska sig under sin sjukdom och konvalesens. Under Sovjettiden fortsatte den imponerande verksamheten och utvecklades ytterligare. Under sin storhetstid fanns det 4 sanatorieinrättningar med över 100 läkare som tog hand om över 100 000 patienter per år.

Men ack, sen gick tidsandan om denna magnifika byggnad och dess storslagna tjänster. Den låg för långt ifrån stranden och den nyvunna friheten att resa utanför landets gränser gjorde denna anläggning totalt gammalmodig. Nuförtiden ligger den ganska malplacerat bredvid ett fint naturparksområde och längst bort i raden längs med Jūrmalas strand. Den i tiden berömda omgivande parken har förfallit och glansdagarna ligger obönhörligt i det förflutna för hela Kemeri. Olika köpare och investerare har under årens lopp uppenbarat sig och lagt bud, dragit dem tillbaka eller av andra orsaker har affären gått i stöpet. Det sista försöket gjordes i februari detta år då en ryskägd hotellkedja slog slag i saken och tog sig an restaurering och utveckling av fastigheten för närmare 3 miljoner euro. Hur det går återstår att se.

Lämna en kommentar