Tid i Riga

Hälsningar från skogen!

Lämna en kommentar

 

image”Ju djupare in i skogen man går, desto fler träd finns det.” (Lettiskt ordspråk)

I Finland är man van vid att månaden efter midsommaren är ”hela Finland stängt” och det kan vara svårt att få tag på människor som borde vara på jobb. Om solen skiner och det dessutom är fredag eftermiddag så sitter förvånansvärt många människor på olika långa möten på ”stan” och kan inte nås. I Lettland tycks samma syndrom gälla, men under september till oktober. Och de jagar inte sol utan svamp!

När det är svampsäsong i Lettland tar folk ut övertid, far tidigare från jobbet och ber om extra semester. Vägarna ut från Riga kantas av rader av bilar. Samtalsämnen begränsas till vad för svampar de hittat, var, hur mycket, hur detta år kan jämföras med föregående år och när man skall ut i skogen igen. Goda nyheter är om väderleksrapporten lovar regn och varmt – svampväder!

Alla plockar svamp: unga och gamla, kvinnor och män. Det är alldeles tydligt att letter är skogsmänniskor, deras själalandskap finns i skogen. Klart att folk vid kusterna har ett speciellt förhållande med havet men eftersom traditionellt fiskeri som yrke och livsstil så gott som dog ut under sovjettiden, finns det inte kvar på samma sätt som hos oss i Finland. Skogen, däremot, det är en viktig del av att vara lett, vinter, vår, sommar men speciellt höst.

image

 

 

 

 

Så, när man är i Rom, gör man som romarna gör…

Hälsningar från min första lettiska svamputfärd!

 

 

 

Lämna en kommentar